Dag 3, 16 april 2019 - We zijn vandaag op bezoek geweest bij St. Eunan's primary school. Een groot contrast met het gebouw van gisteren: groot, modern, kleurrijk en gestructureerd.
We werden hartelijk ontvangen door de directie. Er werd ons over de school verteld middels een presentatie. De school werkt vooral naar een positieve relatie met leerlingen toe. De school heeft nauw contact met de gezinnen en families door naschoolse activiteiten zoals 'cookingclass' en sportactiviteiten. Er zijn samenwerkingsprojecten met hogere scholen. Voor spelend leren wordt veel ruimte gecreëerd. Andrew en Lynne hebben al enkele leerkrachten opgeleid waardoor zij het werkconcept in hun klas kunnen toepassen.
We werden in vier groepen verdeeld. Aan de hand van een schema hebben we verschillende klassen kunnen bezoeken. Primary 1 was vergelijkbaar met onze kleutergroepen. Er werd heel veel gebruik gemaakt van kosteloos en natuurlijk materiaal.
Vol verwondering hebben wij naar primary 3 gekeken. Daar zagen wij veel herkenningspunten zoals: 'Wat zie ik' en 'Wat hoor ik'. De skills werden zichtbaar toegepast en gekoppeld aan het oog en oor. De leerkracht koppelde continu wat ze zag en hoorde terug naar de leerlingen. Ze benoemde hierbij de spreuk van Andrew en Lynne: "think it, try it, fix it and share it".
Bij Primary 5 hebben we een community builder bijgewoond. Deze werd toegepast bij leswisselingen zoals "I sit ". Ook hebben we verschillende meditatiemomenten gezien. Primary 6 liet ons een circuit zien. De kinderen hebben ons enthousiast verteld over hun project over vulkanen en tsunami's. Een aantal groepjes heeft kennis gemaakt met de kitbag: een tas die gebruikt kan worden wanneer het leerlingen even teveel wordt. Er zit materiaal in om rustig van te worden (lavendelolie en wonderverhalen), complimentenkaartjes en gevoelspoppetjes.
Tot slot is er een les bijgewoond van een leerkracht die een presentatie liet zien, waarna de leerlingen een poster konden maken. Er waren zes leerlingen uit verschillende groepen die deze les van de leerkracht kwamen observeren. Aan de hand van vragen zoals: 'Waarom is dit een goede les voor mij?', 'Wat zou ik willen delen met andere klassen?', 'Hoe kan deze les voor mij beter worden?' hebben zij een lijst ingevuld. Na de instructie van de les zijn deze leerlingen bijelkaar gaan zitten met een onderwijsondersteuner en hebben zij alles wat ze geobserveerd hebben met elkaar besproken. De leerlingen waren betrokken, opbouwend en serieus met elkaar in gesprek met als doel het verbeteren van het onderwijs op die school voor de leerkracht, maar ook voor de leerlingen zelf.
'Inspirerend, voor de leerlingen en de leerkrachten!' Op naar dag 4!