Wee folk, bright ideas

Dinsdag 29 april 2025 - Vandaag was de dag van de grote wissel: onze twee teams wisselden van school. De start was gezamenlijk op Carleith primary school; daarna gingen we al snel weer uiteen. 

 

Op Carleith primary school mochten we de tweede dag van het project ‘Wee folk, bright ideas’ (kleine mensen, grote ideeën) met Andrew en Lynne in primary 4/5 meebeleven. Op de vraag of we ook vandaag mee mochten doen in de teams met leerlingen kwam een zeer enthousiast antwoord van de klas. Na een communitybuilder en check-in met onze teams volgde er een mooie terugblik op wat de leerlingen gisteren gedaan hadden. Met foto’s en filmpjes werd teruggekeken op de inhoud én het proces. Iedere keer werd er een link gelegd naar de vaardigheden die de leerlingen gebruikt hadden. Zo kwamen we uit bij de opdracht van vandaag.

 

Als team gingen we aan de slag met het maken van elektrische stroomkringen. Dat leverde flink wat uitdagingen op voor leerlingen en leerkrachten, maar ook veel mooie momenten met overwinningen van uitdagingen. De trots was van de gezichten af te lezen. Ook vandaag waren we getuigen van vele korte reflectiemomenten, waarbij leerlingen bijvoorbeeld samen nadachten over de vaardigheden die het team nog meer nodig had. Van eerst uitproberen en ontdekken, werkten we toe naar een gerichte challenge waarbij we veel betrokkenheid hebben ervaren van iedereen. Het was heel mooi om hier deel van te mogen uitmaken. Bij het reflectiemoment ontdekten de leerlingen dat zij al echte engineers zijn. We sloten met veel enthousiasme af met de communitybuilder ‘Marshmallow check it out woo’. 

  

Op Goldenhill primary school werd er verdergegaan met het uilenproject in primary 1 en 2. We stapten midden in dit project in, maar gelukkig hingen er prachtige posters van de voorgaande dagen. Ook werd het project verder opgestart met een terugblik: wat was er de voorgaande dagen gebeurd? Er werden prachtige koppelingen gemaakt met wat er gezien en gehoord was. De leerlingen gingen al snel over op het ontwerpen van een uilenhuis met behulp van een viertal criteria. Dit huis gingen ze bouwen in het bouwlokaal. Wat vooral mooi was om te zien, was dat er ook met deze jonge leerlingen elke keer gereflecteerd werd op het proces. 


Vervolgens namen we een kijkje in primary 7, de schoolverlaters. Zij waren bezig met een project over de ruimte. De communitybuilder sloot hier mooi op aan en iedereen kreeg een ruimte-bijnaam. Daarna volgde er een onderzoek: wat vinden ruimtewezens het lekkerste voedsel en hoeveel is de alien meteoor (munteenheid van de aliens) waard in ponden? Via allerlei grafieken en puzzels kwamen we tot de oplossing. (Voor degenen die plannen hebben om de ruimte in te gaan: een Britse pond is 2,5 alien meteoor waard). Na de pauze gingen de leerlingen aan de slag met een menukaart voor een ruimtecafé. Daarop moesten de favoriete snacks en de munteenheid verwerkt worden. Ook erg waardevol waren de mooie gesprekken met de leerlingen en leerkrachten, de vragen en de nieuwsgierigheid naar de Nederlandse scholen en leerlingen.

  

Na de pauze kregen we een kleine rondleiding in en om de school (en in het schoolpark!) Hierna snel terug naar Carleith, want de leerlingen daar hadden mooie presentaties voorbereid over Nederland! Wat leuk om die trotse gezichtjes te zien. Met de communitybuilder ‘wobly bobly’ en met veel knuffels en een dikke ‘dankjewel’ sloten we onze twee dagen op deze school met een flinke glimlach af. 

 

Marjan en Astrid